Sabtu, 21 Ogos 2010

Selingan: Penghayatan Maksud Perniagaan Yang Variasi

Terbitan ini adalah huraian dan kupasan yang agak umum serta cenderung kepada relaksasi acap santai. Bersantai dengan maksud PERNIAGAAN agar tidak timbul tekanan dalam pembikinan pengoperasian perniagaan kita dan yang lebih penting tidak timbul kekusutan di bahagian otak yang akan memberi impak kepada urat merith kita semua.


Pelbagai variasi akan maksud PERNIAGAAN dari pelbagai kaum yang dilihat dari pelbagai sudut/perspective prinsipal, budaya, dan objektif geografi masing-masing empunya tempat. Lantas secara umum yang kita ketahui secara teori, praktis dan matlamatnya:PERNIAGAAN = WANG = HARTA

Manakala terdapat juga maksud berbeda dalam PERNIAGAAN itu walaupun secara fisikalnya persis seperti perniagaan yang bersifat konvensional. Contohnya di kawasan-kawasan semi rural-primitive:PERNIAGAAN = TIADA WUJUD = SURVIVAL


Sebahagian manusia mendefinasikan PERNIAGAAN mengikut fitrah yang berasaskan landasan tertentu, contohnya:


PERNIAGAAN = SEMATA-MATA UNTUK HUBUNGAN = TIADA KENA MENGENA DENGAN WANG/UNTUNG/RUGI


Terdapat pelbagai istilah definisi PERNIAGAAN di mana pada hemat ramai ahli perniagaan dan pendapat ekonomis menyatakan bahawa ianya bukanlah definisi tetapi ia merupakan sub-kepentingan peranan kepada tujuan perniagaan.


Apa pun terbitan definisinya yang penting kita mesti cuba dan terus mencuba, biar gagal tapi terus lagi cuba dan menyelam hakikat gagal/rugi..kerna justeru selepas itu kita akan memperolehi nilai pengetahuan dan pengalaman yang orang lain tidak dapat.


Ramai usahawan Bumi di perkalutkan dengan khabar-khabar risiko, diolahkan penyampaian bahaya risiko itu serupa merana masuk ke dalam azab seksa sebatan pesalah. Itulah minda segelintir publik sekeliling yang cetek nasihat dan ketidakcukupan berfikir secara kreatif dan inovatif. Justeru kita semua perlu mengubah kotak pemikiran, berani melakukan TRANSFORMASI untuk berani mendapat KEUNTUNGAN malah extravanganza berani untuk mengalami KERUGIAN. Prinsip taikun-taikun empayar perniagaan yang terdapat di Malaysia (anda boleh rujuk kepada review di dalam the Top -10 Biz Enterpreneur, keluaran September 2007)rata-ratanya adalah begini:" Tidak perlu takut akan bankrupsi atau kehilangan kekayaan, kerana itu bukanlah akan menyebabkan kita menjadi orang mati atau penjenayah, malah usaha yang telah ditaburkan akan berterusan manfaatnya.Dan itu adalah yang lebih penting...."