Khamis, 19 Mei 2011

Elak Projek Lambung


Apa maksud PROJEK?
Projek membawa erti perolehan atau tawaran sesuatu kerja / perkhidmatan / pembekalan dalam bentuk transaksi atau kontraktual antara pihak yang menawarkan atau atas permintaan.

Apa maksud LAMBUNG? 
Lambung dari sudut bahasa bermaksud membaling sesuatu objek dari dasar telapak (tangan) ke arah atas dengan tujuan memberi kepada seseorang yang berlawanan arah / atau dengan sengaja tanpa target penyambut seterusnya memberi reaksi jatuh semula ke dasar dengan kesan pecah / hancur akibat impak hentaman.

Kombinasi PROJEK dan LAMBUNG?
Perolehan/terimaan tawaran yang dapat memenuhi permintaan pasaran tetapi memberi kesan kerugian jangka masa panjang kepada ramai pihak yang terbabit di dalam sesuatu kerja / perkhidmatan / pembekalan. Lantas menimbulkan masalah dari segi kewangan kredit, aliran wang tunai dan kerencatan pembekalan kepada pengguna.


Contoh PROJEK LAMBUNG
  • Membeli barangan seperti kicap secara pukal dari pengilang dengan kemudahan kredit (hutang) dan menjualnya kepada peruncit dengan harga kurang dari harga yang diperolehi dari pengilang.
  • Kelebihan - berjaya membekalkan harga yang murah kepada peruncit dan berupaya menerima volume pesanan yang tinggi serta mempunyai tunai di tangan yang senantiasa. Mengasah bakat untuk mencatur pergerakkan wang dan kredit.
  • Keburukan - projek berupa short-term yang merugikan diri sendiri sekiranya gagal mengawal kewangan / kredit dan berupaya menggugat keadaan bisnes pengilang.
Secara total ianya MERBAHAYA! Risiko dilabel sebagai kaki penipu jika  gagal mengawal keadaan harga walaupun boleh menjana wang harian (always in pocket).

Juga bahaya jika pengilang mencari kita hingga ke lubang cacing dan melambung kita!