Isnin, 23 Julai 2012

Petua Bisnes India Muslim
Kejayaan besar pelopor bisnes seperti Kayu Nasi Kandar, Pelita Samudera, Habib Jewel. Mydin dan Kumpulan Barkath sering menjadi tanda tanya di kalangan peniaga. Mereka muncul secara tiba-tiba dengan rangkaian dalam dan luar negara. Ikon-ikon ini dianggap sebagai undefeated tycoon dalam bisnes mereka.

Perniagaan India Muslim dan ibadah dimanifestasikan melalui pembinaan masjid dalam komuniti yang bertahan sehingga kini.

Ini boleh merujuk kepada Kewujudan Masjid Malabar di Beach Street, Pulau Pinang sebelum musnah akibat bom Perang Dunia Kedua dan perkampungan Malabar di Transfer Road menjadi bukti kewujudan mereka di Pulau Pinang.

Selain itu kewujudan Masjid Bengali di Leith Street dan Kampung Bengali di Butterworth menandakan kehadiran mereka ke sini.

Nombor 786 menjadi ingatan kepada peniaga agar memulakan perniagaan dengan bacaan bismillah. Ia melambangkan proses pendidikan bisnes bermatlamat ibadah. Penggunaan nombor 786 sangat ketara digunakan oleh peniaga-peniaga India Muslim.

 
Ia melambangkan proses penciptaan keuntungan dalam perniagaan dan pengurusan modal pusingan bagi sebarang perniagaan yang diceburi. Formulanya ialah jika modal berjumlah tujuh ringgit, jual pada nilai lapan ringgit. Pusingkan modal semula sebanyak enam ringgit.

Ia memberi gambaran peniaga mesti mendapatkan harga bahan mentah lebih murah daripada pembekal selepas berlaku transaksi dan pembelian bahan mentah kali kedua bagi terus bertahan dalam pasaran.

Dilihat dari kaca mata ibadah, nombor 786 menjadi ingatan kepada peniaga agar memulakan perniagaan dengan bacaan bismillah. Ia melambangkan proses pendidikan bisnes bermatlamat ibadah.

Ibadah menjadi kata kunci dan saringan bagi memastikan perniagaan India Muslim kekal relevan dalam industri. Ia menjadi tunjang kepada stabiliti perniagaan meskipun dihimpit krisis kenaikan harga yang semakin meruncing.

Lagi Petua Orang Cina

Bagi Peniaga Cina:

  1. Kerja makan gaji itu sementara, untuk pengalaman hidup. Orang Cina perlu berniaga untuk membangunkan masa depan dan keturunan mereka.
  2. Pelanggan lebih penting dari untung. Untung jangan letak banyak-banyak, sedikit tapi berterusan. Pelanggan adalah raja, kehilangan pelanggan adalah musibah. Keuntungan boleh dicari, pelanggan setia sukar ditemui.
  3. Modal orang Cina, 1 mangkuk mesti dapat balik 5 mangkuk. 1 mangkuk untuk keluarga, 1 mangkuk untuk simpanan dan baki 3 mangkuk untuk modal balik.
  4. Jika mereka ditawarkan pinjaman modal, mereka akan tanya berapa bunganya? berapa ansuran bayaran setiap bulan?
Boleh disulam petua ini..