Isnin, 6 September 2010

Selingan: Khidmat Pelanggan & 'Invisible Relationship'


Rata-rata pengguna pada zaman kita ini bijak dalam percaturan pembelian. Mereka amat sensitif dan peka terhadap mutu barangan dan harga jualan. Sekiranya antara salah satu elemen ini tidak memenuhi kepuasan mereka maka mereka juga bijak untuk membuat aduan sehingga menyiarkan aduan di dalam kolumnis surat khabar. Ini merupakan satu cabaran yang perlu diberi perhatian serius oleh setiap usahawan. Sehingga usahawan perlu kreatif dan inovatif dalam mewujudkan 'invisible relationship' dengan pengguna.


Tujuan utama 'invisible relationship' ini diwujudkan adalah sebagai alat penyelesaian masalah antara peniaga dengan pelanggan serta mewujudkan konsep pelanggan setia atau 'returned customer' di mana jika usahawan berjaya mencapai tahap ini, maka usahawan tidak perlu lagi risau memikirkan soal pemasaran dan pasarannya.

'Invisible relationship' contohnya pujian kepada pelanggan melalui unsur-unsur tambah nilai (value add) seperti memberi keutamaan / priority i.e mengambil berat akan keperluan pelanggan, membantu mereka menyelesaikan masalah berkaitan hal ehwal bab pembelian dan pelbagai lagi yang membuat pelanggan berasa dihargai tanpa mereka sedari.

Tips 9: Biz Budgeting: Pembelajaran Sub (B) Biz Cost Forecast


Setelah kita memahami sepertimana yang diterangkan di Tips 8, maka seterusnya usahawan perlu memperhalusi sehingga ke elemen-elemen perakaunan kos perniagaan kerana inilah LORONG KRITIKAL! Orang-orang tua berkata, "..jika silap perkiraan langkah kamu, kecundang menanti kamu.." tetapi bagi usahawan perkara itu adalah biasa dan menjadi telah lumrah asam garam adat orang berniaga.


Cuma apa yang penting di sini ianya bukan berkaitan soal adat perniagaan, tetapi ianya berkaitan rapat dengan soal kredibiliti dan keupayaan syarikat kita untuk mencerminkan 'establishment' bagi banyak pihak di luar sana sama ada pelanggan, pembekal, pembiayaan modal/pelabur modal, agensi penguatkuasaan dan pelbagai lagi. Itulah hakikat perniagaan wang/harta dan perhubungan! Sekiranya entiti perniagaan kita kerap kecundang sudah pasti hayat perniagaannya pendek dan itu terbukti. Maka perlu diperjelaskan di sini bahawa mungkin kebanyakan usahawan tidak memperkirakan 'the secret guidance' iaitu Biz Cost Forecast.


Kita lihat ramai retailer-retailer atau outlet tenant terutamanya di kompleks-kompleks niaga boleh menjangkakan hayat keupayaan perniagaan mereka. Selain daripada elemen-elemen seperti di Tips 1 hingga Tips 8, mereka sebenarnya telah menjangkakan akan hayat perniagaan dalam erti kata lain mereka telah pun mem'PROGRAM'kan hayat dan hala tuju pengoperasian entiti perniagaan mereka.


Pada asasnya kaedah pembikinan 'forecast' ini boleh dibuat dan diprogram sehingga tempoh mana yang kita inginkan cuma elemen survival adalah penting dan perlu disulam. Kerana hardware tanpa software maka terencatlah kefungsian sesuatu peranti itu.


Merencakan 'forecast cost' adalah lebih bersifat kawalan jangkaan yang efektif dan selari dengan peratusan jangkaan jualan dan juga keuntungan. Justeru, ini memastikan tidak terjadinya 'over-spend' yang boleh menjejaskan keseluruhan perniagaan. Disamping itu juga, ianya membantu usahawan untuk merancang strategi-strategi perkembangan masa akan datang contohnya peruntukan untuk penambahbaikan skop perniagaan, imbuhan / reward kepada kakitangan dan sebagainya. Jika ianya dirancang pada masa sekarang maka semua pihak yang mempunyai 'interest' dengan syarikat anda akan berasa lebih selesa malah yakin dengan hala tuju anda yang sungguh 'firm'.

Tips 8: Sales Budgeting: Pembelajaran Sub (A) Revenue Forecast

Kebiasaannya ramai usahawan hanya tertumpu dalam mensasarkan jumlah jualan / sales bagi entiti mereka, atau bagi mereka yang lebih terperinci akan 'work-out' sehingga sasaran 'bottom line' iaitu untung bersih / net profit.
Pada asasnya 'forecasting' sebenarnya melibatkan mensasarkan keseluruhan elemen-elemen yang berkaitan kewangan dalam perniagaan kita, iaitu:

1) Jualan / Sales
2) Kos barangan jualan / Cost of sales
3) Kos pekerja / Payroll
4) Lain-lain Kos Operation / Other Expenses
5) Untung Kasar / Gross Profit
6) Cukai Perniagaan atau Zakat
7) Untung Bersih / Net Profit


Ianya kelihatan mudah atau simple sekali. Tetapi bagaimanakah titik permulaan untuk mensasarkan ketujuh-tujuh item di atas? Ini bergantung kepada dua (2) keadaan, iaitu kaedah 'forecast' bagi usahawan yang sedang menjalankan perniagaan dan bakal usahawan yang akan mewujudkan entiti perniagaan barunya.


Bagi para usahawan yang telah lama berkecimpung, untuk menyediakan suatu jangkaan sasaran adalah tidak menjadi satu masalah kerana mareka telah pun mempunyai pengalaman dan pengetahuan dalam selok-belok bidang tersebut. Manakala bagi yang kurang arif dalam hal ini, mereka mungkin mengupah pihak tertentu untuk membuat 'forecasting' bagi syarikat mereka. Cuma di sini kita harus ingat, 'forecasting' yang dibikin oleh pihak ketiga sebenarnya cukup kita katakan sebagai panduan kerana hanya usahawan itu sendiri yang memahami akan irama dan 'tune' perjalanan perniagaannya. Justeru mengapa tidak taukey sendiri yang membuat segala perancangan (master mind) dan pelaksanaannya dilakukan oleh wang dan tenaga kerja yang lain?Sasaran Hadapan bagi Jualan (Revenue Forecast)

Ianya mudah, cuma usahawan perlu mengetahui sedikit tips untuk membangunkan sasaran perniagaan mereka. Justeru sekiranya usahawan mempunyai perkara-perkara atau syarat-syarat yang disebutkan di bawah ini maka bab 'forecasting' akan menjadi mudah sehinggakan anda boleh menjangkakan apa bentuk atau trend perniagaan anda bagi tempoh sekurang-kurangnya lima (5) tahun akan datang.

a) Usahawan mestilah mempunyai data-data atau trend jualan tahun-tahun yang lepas (sekurang-kurangnya 3 tahun yang lepas). Atau lebih baik sekiranya ada mempunyai trend mengikut bulanan. Anda pasti mendapati trend-trend jualan tersebut mempunyai alunan naik turun. Lebih mudah jika anda 'transform' kan maklumat jualan yang berbentuk angka itu kepada bentuk graf bar dengan menggunakan Microsoft Excel. Jika anda perhatikan betul-betul, setiap bulan bagi setiap tahun (trend 3 tahun) alunan jualan bulanannya adalah sama walaupun angka jualan berbeza.

Maka, seterusnya apa yang perlu anda lakukan ialah mengenalpastikan berapakah peratusan peningkatan atau penurunan jualan bagi setiap bulan. Contohnya, apakah peningkatan atau penurunan jualan bagi bulan Januari 2006 ke Februari 2006? Untuk mendapatkan peratusan tersebut maka pengiraan di bawah ini boleh digunakan:[(Jualan Februari 2006 - Jualan Januari 2006)/Jualan Januari 2006] x 100Maka, anda akan dapat menyaksikan peratusan kenaikan atau penurunan jualan tersebut. Seterusnya cuba anda bandingkan jualan bagi bulan Januari 2007 dengan Februari 2007 dengan menggunakan pengiraan yang sama. Sudah tentu sekali lagi anda akan memperolehi peratusan kenaikan atau penurunan jualan bagi dua bulan tersebut.

Dan cuba anda bandingkan kedua-dua peratusan iaitu:


(Peratusan Januari 2006 & Februari 2006) vs (Peratusan Januari 2007 & Februari 2007)


Akan akan melihat satu bentuk peratusan yang seakan-akan sama dan berhampiran. Maka inilah yang dikatakan 'TREND'. Jadi daripada trend ini, ianya memudahkan usahawan untuk membuat 'forecast' pada tahun-tahun yang akan datang. Banyak kaedah pengiraan 'forecast' yang boleh kita gunakan. Sebagai permulaan anda boleh bersandarkan kepada 'peratusan' sepertimana yang diperolehi daripada hasil trend-trend yang lepas. Kerana trend merupakan angka yang tidak menipu!


Contoh Format Bagi Forecasting: